Halusin irti lypsykarjan sitovuudesta

Esko RissanenSuvun karjatilan jatkaminen oli luonnollinen valinta, ja niinpä Nurkkalan tila tuli hoitoomme sukupolvenvaihdoksen kautta vuonna 1992. EU:hun liittymisen ja markkinakehityksen myötä lypsykarjan kasvatus alkoi kuitenkin käydä raskaaksi.

Lihan ja maidon tuottajahintojen tippuessa vaihtoehtoina olivat joko tuotannon määrän kasvattamiseksi – käytännössä suurempaan navettaan ja päälukuun satsaaminen – tai uuden suunnan miettiminen.

Ensimmäinen olisi sitonut minut entistä enemmän tilaan – vähintään kaksi työvuoroa päivässä, 365 päivää vuodessa. Kun heräsi joka aamu aikaisin ja eli kuukaudesta ja vuodesta toiseen tilan rytmissä, alkoi lypsykarjan sitovuus käydä raskaaksi. Samaan aikaan lomittajia oli jatkuvasti hankalampi ja hankalampi löytää.

Päätimme naapuritilan isännän kanssa keksiä jotakin muuta.

Kun tutustuimme highland cattleen, alkoi kahvipöydän ääressä ja saunan lauteilla jalostua idea sopimusperusteisesta yhteistyöstä, joka varmistaisi molemmille enemmän vapaa-aikaa ja rennomman arjen – ja kaiken lisäksi ilman valtavaa lainataakkaa.

Hyvätuuli Highland perustettiin vuonna 1999 ja seuraavana vuonna koko karja vaihtuu ylämaankarjaan. Vähään tyytyvä, ulkolaitumilla viihtyvä ja herkullisen lihan tuottava highland cattle oli jälkeenpäin ajatellen juuri oikea vaihtoehto.

Hyvätuuli-kasvattajana olen päässyt irti karjatilan sitovuudesta. Vai tiedättekö montakin muuta karjatilan isäntää, joka pystyy pitämään lomansa ja lähtemään etelän aurinkoon ilman pelkoa siitä, että lomittaja ei pärjääkään?

Esko Rissanen
Hyvätuuli-kasvattaja vuodesta 1999

Haluatko sinäkin irti perinteisen karjatilan sitovuudesta?

Ota yhteyttä asiantuntijaamme Sami Lehtoon, puhelin 040 354 5599 tai sähköposti: sami.lehto@ranchising.fi

Sinustako Ranchising®-tilallinen?

Jos olet kiinnostunut Ranchising®-toiminnasta, ota yhteyttä asiantuntijaamme Sami Lehtoon, puhelin 040 354 5599 tai sähköposti: sami.lehto@ranchising.fi

Haluaisitko nauttia arjesta hyvän tuulen maatilalla? Tee Ranchising®-sopimus ja liity Hyvätuuli-tuottajien tyytyväiseen joukkoon.  Lue lisää!

Tutustu myös meistä kirjoitettuihin

lehtiartikkeleihin.

Kauttamme saat:

  • Yhteistyövalmennukset ja sopimusavun
  • Koulutuksen eläintenhoitoon
  • Laatukäsikirjan ja valmiit ohjeistukset
  • Keskitetyn markkinoinnin, laadukkaan brändin ja myyntijärjestelmän
  • Jatkuvan puhelintuen.